Blogi

Lämpöpumppu suureen kohteeseen

Omasähkö.fi • 29. huhtikuuta 2022

Lämpöpumppujen suosio on kasvanut merkittävästi viime vuosina samalla kun energian hinta on noussut sekä lämpöpumput ovat kehittyneet tehokkaimmiksi. Erityisen suosittuja lämpöpumput ovat olleet korvaamaan sähkö- sekä öljylämmitystä omakotitaloissa. 

Lämpöpumput sopivat erinomaisesti myös yritysten käyttöön suurempiin kohteisiin. Lämpöpumppu ei tarjoa ainoastaan säästöä sähkölaskussa, vaan se myös lisää sisäilman laatua antaen tasaista lämpöä ja ilmankosteutta. Lämpöpumppu yritykselle onkin usein investointi, jolle voidaan laskea oma tuotto. Rekisteröitymällä Omasähkö.fi palveluun, saat kiinteistösi dataan perustuvan arvion siitä kuinka hyvä investointi lämpöpumppu olisi juuri sinun yrityksellesi.

 

Mikä lämpöpumppu kannattaa valita?

Lämpöpumppuvaihtoehtoja on useita, kuten ilmalämpöpumppu (ILP), poistoilmalämpöpumppu (PILP), maalämpöpumppu (MLP) ja Ilma-vesilämpöpumppu (IVLP). Yleisesti ottaen riippuu lämmitettävästä kohteesta sekä investoinnin tavoitteista, että mikä teknologia kannattaa valita. Yritysten kannattaa käyttää hyödyksi lämmityksessä myös omia lämmönlähteitään, näitä voivat olla esimerkiksi tuotannon prosessit, jätevedet tai poistoilma. Nämä lämmönlähteen yhdistettynä lämpöpumppuihin tarjoaa halpaa lämmitysenergiaa kiinteistöille.

 

Lämpöä suoraan huoneilmaan

Ilmalämpöpumppu on tuttu monista kotitalouksista lisälämmön lähteenä, toisin sanoen se tarvitsee usein rinnalleen muun lämmityksen kovemmilla pakkasilla. Toisaalta ratkaisu on vaihtoehdoista yksinkertaisin, joten se on vaihtoehto mihin kohteeseen vain. Poistoilmalämpöpumppu taas käyttää hyväksi poistoilman lämpöä, joka muuten menisi hukkaan. Tätä ratkaisua suositellaan useimmiten uudisrakentamisessa, sillä järjestelmä hoitaa ilmanvaihdon sekä lämmityksen ja on näin hankalampi jälkiasentaa.

 

Vesikiertoinen lämmitys

Vaihtoehdoista maalämpöpumppu (MLP) ja ilmavesilämpöpumppu (IVLP) soveltuvat parhaiten kohteisiin, joissa on jo vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä esimerkiksi öljylämmityksen takia. Parhaiten nämä solvetuvat kohteisiin joissa on valmiina vesikiertoinen lattialämmitys. Vesikiertoiset lämpöpumput ovat investointeina suurempia kuin ilmalämpöpumppu, mutta niistä saa suuremman lämmitystehon eli enemmän vuosittaista säästöä. 

Maalämpöpumppua varten maahan porataan kaivot, joista lämpöä siirretään kiinteistöön. Kaivojen ammattitaitoinen mitoitus on tärkeää, jotta kaivo ei pääse jäätymään kovallakaan pakkasella. Ilmavesilämpöpumppu ottaa lämmön suoraa ilmasta, joten kaivoa ei tarvita. Investointi on pienempi, mutta samoin myös lämmityksen hyötysuhde huononee sekä saatu lämmitysteho pienenee kun ulkolämpötila laskee. 

 

Lämpöpumpun lämpö on aina halvempaa kuin sähkölämmitys

Valitset minkä lämpöpumppu -teknologian tahansa, on se silti selkeästi halvempi tapa lämmittää kiinteistöäsi kuin sähkö, kaukolämpö ja öljylämmitys. Rekisteröitymällä Omasähkö.fi:n palveluun voit selvittää kuinka paljon käytät jo nyt sähköä lämmittämiseen ja näet kuinka hyvä investointi lämpöpumppu olisi sinun yrityksellesi.

 

Kategoriat